Passa al contingut principal

EE'22 - Discursos d'odi a l'aula: Context i eines pedagògiques

 



Descripció  

L'educació a la vida adulta pot esdevenir una eina de doni suport als canvis de la societat i permetin a les persones donar resposta als desafiaments a les que han de fer front.
Cada moment social té els seus reptes i actualment l’ascens de discursos d’odi emparats per formacions polítiques d’extrema dreta repercuteix de forma diària als nostres centres educatius. De forma explícita o implícita, a diari veiem com els discursos de l’alumnat prenen en nodreixen de rumors, estigmatitzacions o intolerància cap a certs col·lectius, moltes vegades vulnerables.

Sense voler ser una esmena a la totalitat de les pràctiques educatives tradicionals en favor de la tolerància, aquest curs vol actualitzar conceptualment certs aspectes de les mateixes, mirant d’adaptar-les al context actual, tot donant eines als docents per tal de poder afinar les respostes a discursos cada vegada més simples però més captivadors per part del nostre alumnat.

La difusió del curs es realitza a través de la pàgina web de l’Escola d’Estiu de l’educació de persones adultes 2022, també per correu electrònic a escoles, entitats i persones interessades i per informació directa a persones i centres amb els que habitualment col·laborem.


Objectius  

1. Estudiar les estratègies i tècniques que ens permetin identificar i treballar aquells discursos que poden derivar en estigmatització i exclusió social especialment de col·lectius vulnerables.
2. Analitzar el context que possibilita el creixement de discursos d’odi a la societat actual.
3. Aportar recursos pràctics que ens permetin treballar aquest situacions a l’aula.
4. Adquirir coneixements teòrics i pràctics per tal d’analitzar de forma crítica noves situacions socials i educatives que repercuteixin al centre educatiu.


Continguts  

UNITAT 1: Introducció conceptual (10h – Virtual)
A la primera unitat del curs farem una introducció inicial a aquelles qüestions que determinen i delimiten el creixement dels discursos d’odi i les opcions polítiques antidemocràtiques a la societat actual.

UNITAT 2: Estratègies i eines antirumors (5h – Presencial)

UNITAT 3: Dinàmiques d’estigmatització i exclusió (5h – Presencial)

UNITAT 4: Anàlisis de casos (5h – Presencial)

UNITAT 5: Caixa d’eines en favor del respecte i la tolerància (5h – Virtual)

 

Formador/a    Sergi Amat

 

Organització    Associació SAÓ Formació i Educació Permanent


 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Cursos EE'22

   Cursos EE'22:   Cursos Virtuals Com llegir els esdeveniments socials i econòmics Creació de material didàctic amb aplicacions educatives  ( TIC) Didàctica de la llengua anglesa per a joves i adul ts Drogues: una caixa d'eines per prevenir i reparar L'aprenentatge de la lectura i l'escriptura dels joves i els adults Unitats didàctiques en entorns amb mobilitat de l'alumnat Aprenentatge de llengües: la narrativa com a estratègia per l'elaboració d'activitats transversals Coeducació: eines per una educació emocional i feminista Viu la literatura a través de projectes Cursos amb presencialitat Estabilitat emocional desprès de la COVID Arts escèniques en educació: relació i oportunitats Eines de fabricació digital a l'aula La cocreació com a recurs per potenciar la creativitat i el treball en equip a l'aula Discursos d'odi a l'aula: Context i eines pedagògiques